Taxa pe aer n`aveti?

Bună ziua! Taxă pe aer n-aveţi?

Prin martie 2009, exista un articol cu titlul: „În România sunt de 4 ori mai multe taxe decît în Congo”. Acelaşi articol vine cu informaţia că suntem pe locul 182 din totalul de 183 de ţări cu cele mai puţine taxe (http://www.gandul.info/financiar/pana-si-in-congo-sunt-de-patru-ori-mai-putine-taxe-decat-in-romania-5127572). România adună 113 taxe totale. Tot în prima jumătate a anului trecut, Secretarul de Stat în Ministerul Finanţelor, Graţiela Iordache, declara că majorările taxelor ar fi „o mare greşeală”. Înseamnă  că ce se întîmplă acum ţine deja de sfera absurdului, de vreme ce se inventează taxe.

Ministerul Sănătăţii doreşte introducerea unor taxe pe produsele fast-food, pe dulciuri şi pe băuturi carbogazoase, sub pretextul susţinerii unor programe naţionale de sănătate. Bineînţeles, un procent din preţurile acestora vor intra în „vistieria” statului, cică pentru sistemul de sănătate. Pentru că se ştie cî în acest domeniu, fonduri pentru infrastructură, aparatură medicală, me­­dicamente şi materiale sani­ta­re există, dar lipsesc cu desăvîrşire. Ca să înţeleg şi eu mai bine: dacă se aplică o asemenea taxă pe produsele de tip fast-food, înseamnă că oamenii vor renunţa la aceste produse? Nu cred. În nici un caz această măsură nu ne forţează să mîncăm mai sănătos, ci doar să ne revoltăm din statutul de consumatori. Asta mai înseamnă că dacă mie mi se face foame într-o pauză între mai multe ore de cursuri şi vreau să mănînc un sandviş rapid sau dacă cineva ajunge obosit acasă, fără putere de a mai face mîncare,  va trebui să plătesc în plus ca şi cum eu sunt vinovată că ba guvernul nu are fonduri, ba unii oameni nu ştiu să mănînce sănătos şi îşi riscă sănătatea. Dar de la atît stres zilnic că nu sunt bani pentru a plăti în plus atîtea taxe, pe lîngă credite sau datorii, nu riscăm probleme de sănătate mai grave? Astea cine ni le mai rezolvă? Tot Ministrul Sănătăţii? Nu mai spun cum au reacţionat americanii la o asemenea veste: peste jumătate dintre aceştia nu cred în eficienţa unei astfel de taxe (de parcă orice fel de taxa ne ajută cu ceva vizibil). Probabil că multinaţionalele din domeniu chiar se vor retrage de pe plaiurile româneşti (adio Crispy Strips, adio McHamburger…).  Suntem consumatori înrăiţi, heavy users a orice ni se prezintă, după o perioadă a comunismului în care totul era socotit pe porţie. Evident că măsurile acestea „zgîndăresc” comportamentul şi percepţiile românilor, ca oricare altă formă de îngrădire, în special a libertăţilor, a alegerilor bune sau rele. Iar taxele sunt o forma de îngrădire.

Altă taxă pe viciu: pe dulciuri şi pe băuturi carbogazoase. Produsele de patiserie şi cofetărie şi sucurile care nu sunt considerate a fi …”sănătoase” vor avea un preţ ridicat. Oare chiar rezolvă cu ceva scumpirea viciilor? Sau doar că sub pretextul unui altruism sublim în existenţa lui din partea Ministerelor, plătim pentru proasta organizare a celor „de sus” şi pentru prăbuşirea economiei? Ţigările la fel, s-au scumpit în medie cu un leu şi ceva, iar băuturile alcoolice cu 4-8 %, depinde de concentraţia de alcool. Colegii mei nu sunt aşa dornici să vadă în asemenea taxe o binecuvîntare pentru sănătatea lor, ci din contră, doar oftează că vor cheltui mai mult.

Valul de scumpiri vine şi pentru lapte şi brînzeturi, între 3 şi 8%, din cauza majorării accizelor la carburanţi şi electricitate, plus scumpirea cu 20-25% a materiei prime din import. De asemenea, din cauza lipsei subvenţiilor din domeniu, carnea de pui va costa cu 20-30% mai mult decît pînă acum. Tot din cauza scumpirii carburanţilor şi a deprecierii leului şi pentru că România ştie să importe foarte mult – 70% dintre fructe si legume – acestea vor costa cu aproximativ 10% mai mult. Bineînţeles, „verigile” următoare, cum sunt conservele, dulceţurile, compoturile, adică toate care conţin teoretic fructe şi legume se vor scumpi direct proporţional cu acestea. Iar pîinea noastră cea de toate zilele va costa cu 5-10% mai mult. Cauza? Creşterea preţurilor pentru cerealele… de import.

Alte taxe mai avem? Da! Cea care se resimte cel mai mult este creşterea accizelor pentru carburanţi, adică ridicarea preţului la 4,2lei/litrul. La incredibilul număr de posesori de maşini din România, asta da scumpire curajoasă! Nu ştiu cum vor reacţiona greu-încercaţii şoferi, dar frumos, în nici un caz. Şi ca să rămîn pe profil, vine şi taxa de poluare majorată cu 14,2%, în urma modificării cursului de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană. Nu ştiu dacă ar trebui să rîdem de absurdităţile acestea sau să plîngem că vom muri în cel mai crud mod cu putinţă: încet şi sigur, atît ca naţiune, ca oameni, cît şi ca indivizi. Şocaţi de grandoarea prostiei umane.

Taxa pentru drepturile de autor – asta da taxă gîndită! Adevărul e că artiştii sunt cei mai bogaţi oameni din România, arhitecţii lucrează într-o industrie în plină ascensiune, iar jurnaliştii trebuie aspru sanctionaţi pentru nesăbuinţa de a informa şi de a dezvălui mersurile politice. Da, o măsură gîndită bine, curat murdar!

Există un zvon printre colegii de facultate şi nu numai, cum că şi reducerile pentru studenţi vor ţine de domeniul trecutului. Domnu` ministru al Educaţiei, vă întreabă viitorul ţării: studiile ni le mai permiteţi sau ne angajăm direct în politică?

Taxa pe „fericire” recomandată ironic de către europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu nu mai pare o idee amuzantă sau absurdă. Poate Ministrul Sănătăţii chiar o va lua în serios şi vom fi o naţie de nefericiţi frustraţi. A, staţi, suntem deja. Ca să ne curmaţi nefericirea ce ne chinuie, taxă pe aer n-aveţi?

Reclame

3 gânduri despre “Taxa pe aer n`aveti?

  1. O Romanie de care mie sincer a inceput sa imi fie sila.

    Taxe exista si afara, si sunt mai multe ca la noi, in schimb la noi inca se practica sclavagismul mascat, si aici ma refer la salarii de 200 de euro.

    Omul de rand abea isi plateste taxele, si ramane sa se hraneasca cu aer.

    Al.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s