Trilema spune P.A. bloggerilor, cu ediţia II

Nu e dilemă, ba chiar e Trilemă. Şi ne spune iar P.A., pentru că a doua ediţie a Concursului de Proză Arhiscurtă demarat online (http://polimedia.us/trilema/2010/concurs-de-proza-arhiscurta-editia-ii) primeşte deja trackback-urile frânturilor de proză din online, din 5 mai pînă pe 5 iunie. Concursul este sponsorizat tot de dilematicul trilematicul Mircea Popescu, autorul blogului, obişnuit, pare-se, deja cu ideea că nu există sponsori dispuşi să ofere un buget niţel mai mare ca al unei shaorma. En fin.

Mircea se prezintă încă nedumerit (aparent!) dacă proza arhiscurtă este un gen literar sau nu, aşa că după succesul neaşteptat de mare avut cu prima ediţie de P.A. (http://polimedia.us/trilema/2010/concurs-de-proza-arhiscurta/) în care s-au înscris peste 150 de P.A. şi care a fost şi cît de cît mediatizată (mai cu un radio, mai pe la un blogmeet), acesta suţine acum a doua ediţie în căutarea unui răspuns. Sau nu. Dar nu asta importă, ci faptul că pentru public, pare să fie după principiul „ieftin şi bun”, ceea ce prinde. Serios vorbind, costă doar 509 caractere pentru o intrare în concurs a unui text de proză arhiscurtă, literatura înfloreşte cu un nou gen literar, se promovează astfel o nouă formă de culturalizare sau educare şi se mai şi oferă premii pentru asta: şase premii a cîte 300 RON. Dintre acestea, unul  este special pentru „reciclare” – dacă tot ecologia este slăvită în sus şi-n jos – prin alegerea unui alt text cu alt autor care să respecte criteriile şi precizarea sursei.

Dacă se mai întreba cineva ce rost are un P.A., iacătă nu are rost, Mircea Popescu deja ne-a dumirit: „Ce-i maratonul pentru fotbalist, ce-s vocalizele pentru cîntăreţ, ce-i încălzirea pentru karatist este şi proza arhiscurtă pentru blogger”. Nu se caută autori de SF şi viitoare vedete, ci se vrea a fi un exerciţiu cît mai bun pentru mîna” bloggerului, pentru dezvoltarea sa personală, pentru îmbunătăţirea calitativă a blogosferei, pentru genul acesta de idealuri tratate de mulţi fie cu prea mult umor şi prea puţină iniţiativă, fie cu prea multă critică şi prea puţină destindere. Mircea Popescu are însă, destul umor negru, destulă critică, destulă iniţiativă cît să susţină astfel de proiecte de social media, cel puţin.

Pentru informaţiile necesare, blogul Trilemei (http://polimedia.us/trilema/2010/concurs-de-proza-arhiscurta-editia-ii) stă la dispoziţia utilizatorilor de online şi aşteaptă să i se spună P.A.!

Reclame

2 gânduri despre “Trilema spune P.A. bloggerilor, cu ediţia II

  1. Am intrat şi eu în trilemă. Am aflat întâmplător, navigând pe un blog pe care am intrat de pe un alt blog… Interesantă iniţiativă, dar dificil genul: P.A. Cine crede că e simplu să scrii haiku în proză, să încerce. Dacă vrea să iasă ceva bun, o să se dea cu capul de pereţi.Ştii, e ca la dialogul cu copiii mici-mici: zici că e simplu, îi arăţi o jucărie, râzi la el, el râde tine… Dacă asta crezi, nu ştii despre ce e vorba. Copilul, printr-un cuvânt smiorcăit îţi dezvăluie o lume întreagă de-a lui. Te-ai prins? Vezi că va căuta în fiecare cuvînt de-al tău o lume. Şi-acum, poftim la dialog, dacă-ţi mai dă mâna.
    Şi-acum… poftim la haiku prozaic. Care mai doreşte?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s