Chelnerii „ii fac” pe filosofi si cum (nu) arata un politician weberian

Ce scriu acum vine in urma savurarii unei emisiuni tv pe Antena 3, la Stirea zilei, cu G V Firea. O savurez pentru ca imi vine rau sa butonez telecomanda pe fiecare post intalnind aceeasi stire cu Madalina Manole, e ca un fel de Twitter televizat, in cele mai mici detalii. Este invitat si domnul profesor Parvulescu, pentru care am toata stima.

Politologia din anul II al facultatii de Jurnalism ne-a aratat cum politica este o vocatie sau o profesie. Sau ambele. A face politica inseamna a te stradui sa participi la putere sau a incerca sa influentezi puterea. In cadrul politicianului roman, avem exemplul lipsei de vocatie sau de profesie, in schimb, toti politicienii se chinuie sa participe si sa influenteze puterea. Politicianul roman incearca sa invete sa se joace cu o minge numita putere, lovind-o de fiecare data de fiecare roman pe care il prinde in vizor. Nici macar nu stie sa tina bilele in mana, vorba aia, dar directia este intotdeauna precisa. E ditamai lipsa de respect fata de victima puterii. Probabil ultimele generatii de politicieni au creat un nou rol al puterii politice, cel de arma, de forta negativa, transformand romanii in victime, altfel nu pot sa imi explic de ce nici macar 1% nu are vreun beneficiu in viata noastra, nici macar o decizie in favoarea celor pentru care exista politicul, pana la urma. Nu mai exista binele poporului.

Conform tot lui Max Weber, exista cei care isi urmaresc scopurile si cauta prestigiu, putere de dragul puterii si cei care au acea „chemare” – vocatia de conducator, de lider al oamenilor – , care au carisma. Din nefericire tragi-comica, politicianul roman beneficiaza din plin de carisma. Numiti un singur politician care sa nu aiba un portret colorat, carismatic, savuros, demn de rasu` plansu`. Are atata carisma, incat devine vedeta, devine sursa de inspiratie pentru emisiuni tv, pentru melodii hip-hop romanesti, pentru pamflet, pentru articole de buna calitate, dar care nu schimba nimic. Politicianul roman este un bufon de buna calitate, un exemplu elegant si bine conturat, incat nimic nu are efect asupra sa, nimic nu il poate inlatura de pe tron.

Weber ne invata ca se poate face politica: „pentru” politica si „din” politica. In limbajul romanesc, nu exista pentru politica. „Pentru” politica: politicianul profesionist, independent, cum erau inainte clericii, literatii de formatie umanista, nobilimea, patricienii, juristi de formatie universitara; sa fie un om rece, rational, fara probleme personale care sa afecteze munca sa; exista 3 mari calitati pe care sa le intruneasca – pasiunea, simtul responsabilitatii si simtul masurii. Da da, stiu, nu trebuie sa radeti acum atat de zgomotos si cu lacrimi, gandindu-va daca a existat la noi asa ceva in modelul politicianului roman. Ce pasiune, ce devotament pentru o cauza nobila, ce responsabilitate si ce simt al masurii?? Nu cunosc vreun om politic care sa aiba un ideal atat de profund si de onest, un scop umanitar, un ajutor venit in sprijinul celor pe care ii reprezinta. Nu. „Boss de boss” (o manea care merge de minune cu personajul creat in societatea superficiala de azi),  asta cred ca asculta omul politic roman, pentru a se autoeduca.

Pacatele de care vorbeste Max Weber sunt lipsa de obiectivitate si responsabilitate, lipsa de etica. Sunt pacatele cel mai mult expuse, cred, si in lucrarile pe care le-am dat la Politologie in facultate, impreuna cu colegii nostri, cand a trebuit sa analizam fiecare un politician in functie de modelul weberian. Sunt la loc de cinste in spatiul politic romanesc, ne bombardeaza bunul simt si minima speranta ca poate se va intampla o minune, in final. Pana atunci, induram circul care ne costa scump, unde defileaza asa-zisi politicieni de mica clasa, iresponsabili si subiectivi, care isi pierd cumpatul cand vorbesc cu oamenii amarati si afectati de inundatii, care isi bat joc de oamenii concediati si muritori de foame. SUPRAVIETUIM, NU TRAIM, devine sloganul anului si a anilor ce vor veni…

In final, Weber analizeaza doua etici: a convingerilor si a responsabilitatii. Teoretic, cel care se ghideaza dupa etica convingerilor se simte responsabil pentru mentinerea flacarii protestului impotriva nedreptatii sociale. Cel care se ghideaza dupa cea a responsabilitatii ia in seama defectele curente ale oamenilor si isi asuma responsabilitatea: „aceste urmari trebuie puse pe seama faptelor mele”. Nu inteleg, daca practic, situatia este fix inversa, atunci cum s-a putut concepe un astfel de discurs, o astfel de teorie atat de buna in esenta, dar nepracticata la noi? O fi existand un discurs secret dupa care se ghideaza Boc, Basescu, Udrea.

Revenind la emisiunea tv urmarita, mi-a placut ca un invitat a spus despre Elena Udrea, doamna ministru care iubeste camera foto, ca este „reclamagioaica anului” – vrand sa dea in judecata pe cei care au pozat-o in costum de baie. PARDON! Ea spune ca pozele erau trucate… Un alt invitat nici nu poate da o nota lui Boc, in schimb, pentru ca este egal cu zero. Nimic mai adevarat, parol! Iar Gabi Firea s-a pierdut putin cu firea si a atacat problema impozitarii drepturilor de autor. Cum se face ca toti cei afectati – cei din presa, teatru, arte – vor ajunge sa fie condusi de chelnerii manelisti pe care nu ii impoziteaza nimeni?

Totusi! este trist in Ro.

LE: S-a incheiat emisiunea brusc. Urma stirea ca „Mii de oameni au venit si i-au adus un ultim omagiu Madalinei Manole”. Subiectul acesta e ca o banda stricata, in care exista un mic vocabular de cuvinte de folosit pentru exprimare, cu multe clisee. Pe FIECARE POST TV si multa drama falsa in vocile reporterilor. Going crazy!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s