De ce femeile iubesc. Intre acceptare si iertare.

De ce iubesc femeile? Nu, nu e o dilema cartaresciana.

Exista numeroase stereotipuri care includ si puterea si statutul de femeie. In randurile care urmeaza, nu tind deloc sa fiu feminista. Vreau doar sa imi astern gandurile ordonate despre o dilema aparent banala – de ce femeile iarta mai usor si mai des ca barbatii? Pentru ca, in ultima vreme, punand sub o lumina rece toate experientele care ajung la urechea mea sau pe care le observ singura, imi dau seama ca exista fie o presiune mai mare asupra femeii cum ca ar trebui sa ierte (ca un mod natural de a inchide ochii la abaterile de la norma ale barbatului), fie este vorba de o nuanta care minuneaza si mai mult – arta de a fi femeie, inclusa in arta de a fi om. Pentru ca exista si arta de a fi barbat. Insa ne oprim la arta de a fi femeie si la miraculoasele ei puteri si intuitii…

Exista doua tipuri generale de femei particulare, cand vine vorba de relatii, de dragoste, de pereche, de natura. Exista femei care iarta. Exista femei care accepta. Fiecare „pacat” cu sensul lui. Primele sunt „slabe”, ultimele „isi merita soarta” s-ar spune, nu? Impropriu zis.

Exista femei care accepta. Acceptarea presupune o toleranta totala de care dispun femeile slabe. A accepta o greseala inseamna incurajarea ei, a redundantei. As putea „edita” o vorba – a accepta o data este iertare, a accepta si a doua oara este prostie. Slabiciunea, disperarea de a nu pierde persoana iubita devine un sentiment grav, innabusitor si negativist. Sa nu ii cedezi cere vointa, respect de sine, valori si ratiune. O femeie care accepta infidelitatea sau o alta problema serioasa intr-un cuplu nu va scapa niciodata de falsa speranta (de data aceasta, fara sperante!) ca totul isi va reveni de la sine si nici de posibilitatea mare ca acea greseala sa se repete. Odata permisa, infidelitatea sau greseala devine un alt simbol al normalitatii. Dupa cum se intreaba si revistele, „fidelitatea si monogamia au expirat?”

Exista femei care iarta. Iertarea este puternica, la fel cum si sunetul cuvantului care o desemneaza este plin de nuante si de forta. A ierta este chiar un privilegiu oferit cuiva (si rar se mai acorda acest privilegiu), cat si o trecere spirituala la alta stare de a exista (din punct de vedere energetic sau spiritual). A ierta este o masura a puterii sufletului. Ea pretinde de la cel ce o actioneaza anumite valente ale bunatatii, ale sigurantei de sine, ale angajamentelor asumate. Iertarea pretinde sacrificiu de sine. Iar iertarea, spre deosebire de acceptare, nu ascunde rana, ci o trateaza.Cand te lovesti de acceptare, durerea este prada sub care cad cei slabi, incapabili de a se ierta pe sine in cele din urma. Iertarea se simte si se impartaseste de ambii parteneri pentru ca pana la urma, la baza iertarii sta dragostea. Iertarea aduce cu sine o eliberare profunda a sufletului celui vinovat, o „spalare de pacat”, o reinnoire a vietii in doi. Iertarea presupune un sacrificiu care rupe din miracolul de a exista a celui care iarta si lipeste in cel iertat farama de implinire si echilibru.

Se spune ca femeile sunt mai slabe decat barbatii, idee intens imprimata de societate in societate, o societate care nu mai iarta, nu mai crede, nu mai inspira si nu mai respira. Dar acele femei care iarta, acelea sunt suportul de viata care sustine inca pulsul unei lumi aflate de mult timp in coma ignorantei. Femeile care iarta, merita. Femeile care accepta, isi merita coma nesigura si iremediabila a unui final trist.

Femeile care iarta nu sunt stupide, nu sunt slabe, desi par. Din contra. Ele gandesc mai mult, sacrifica pentru ca si iubesc mai mult. Iertarea devine definitia lor naturala si apare cand simt ele ca „ceva” a ramas neterminat, neconsumat, ceva cu potential. Are de-a face cu intuitia si puterea de iubire feminina care cere incontinuu echilibrare. Pana la urma, sufletul iarta, nu mintea. Cele care accepta au un suflet ranit si neiertator, involuntar. Cand vine vorba de barbati, totusi, ei nu sunt facuti sa ierte de cele mai multe ori, ei tin la orgoliu, ei nu ling rani. Femeile ling ranile lor. Si puterea li se trage din iertare. Oricat ar parea un act de supunere din partea femeii sau dominarea sa de catre barbat, e nevoie de o privire mai profunda pentru a intrezari the bigger picture.   

Din partea unei femei care spera sa ierte.
Reclame

8 gânduri despre “De ce femeile iubesc. Intre acceptare si iertare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s