Muzica, dincolo de granițe

Indiferent de cultură, de gen, de condiții materiale sau de granițele statelor, se spune că muzica nu are limite. Ea nu cunoaște prejudecăți, nu judecă pasiunile, nu răcește relațiile umane. Din contra, asumîndu-ne ideea universală că muzica nu are granițe, putem gîndi și mai departe. Globe trotting-ul – proces prin care oamenii pot vizita și cunoaște alte țări pentru noi perspective, mentalități, pentru natură sau pentru socializare – poate înflori conexiunile internaționale între culturi și oameni cu aceleași pasiuni, dar de asemenea, poate ușura tensiunile și conflictele care pot exista între națiuni. Drept rezultat, se ivește o expansiune a culturii europene, apar numeroase schimburi de experiențe și o formă intrinsecă de pace care nu are nevoie de ștampile, formalități și decizii de stat.

De cîțiva ani am început să observ schimbări pozitive care trebuie exploatate de cît mai mulți oameni, pentru a forma o comunitate mai mare de europeni uniți de aceleași interese și afinități. Cel mai adesea, festivalurile de muzică sunt cele mai semnificative pentru a urmări mecanismul social prin care oamenii interacționează și se manifestă. Deși la prima vedere, festivalurile de muzică sunt considerate doar festivaluri de muzică, în România, unele au luat asemenea amploare și reunesc atît de mulți artiști internaționali încît din ce în ce mai mulți străini iau parte la ele, formînd o masă de oameni uniți prin același acces la artă, la muzică, în același loc, timp de cîteva zile. Oferind panorame decadente sau colțuri mirifice din natură, biletul pentru cîteva nopți de haos, distracție și petrecere îți oferă libertate spirituală: relaxarea într-un loc diferit, departe de rutinizatele imagini de ”acasă”, bucuria și energia care se eliberează cînd dansezi, pasiuniea pentru artă și regăsirea unor elemente ale Sinelui, avînd ca bonus – în cazul în care spiritul european te-a cuprins cît de cît – cunoașterea unei alte culturi, a unor alți oameni și stiluri de viață, în backgroundul unei țări străine. Cunoașterea înseamnă putere!

Spațiul european permite o altă abordare a presupuselor granițe specifice fiecărei comunități. Libera circulație permite schimbul de informații, permite lărgirea orizonturilor personale, pemite cunoașterea unor realități – mai mult sau mai puțin plăcute, ce-i drept – și inhibă formarea lentă și sigură de preconcepții vizavi de ”ceilalți”. Pînă la urmă ce înseamnă ”ceilalți”? Ne putem pierde foarte ușor în stereotipuri și mituri legate de străini, fără măcar să îi cunoaștem. Acei ”ceilalți” – tratați ca niște fenomene incredibile – cînd se adună sub același acoperiș ca și tine, îți devin cunoscuți, îți devin camarazi cu care împărtășești aceleași țeluri pe termen lung sau scurt, chit că din punct de vedere pragmatic, par scopuri superficiale. Însă orice bucurie și strop de cunoaștere care emană din interacțiunea umană este mai presus de orice etichetare.

În România, orizonturile culturale se lărgesc frumos, pe măsură ce se promovează din ce în ce mai multe festivaluri incitante de muzică sau ateliere de creație: evenimentele Sunwaves, The Mission, Transylvania Calling, Peninsula…

Experiența Sunwaves România – decadență, fețe fericite și dragoste la prima vedere, dincolo de granițe.

Sub marca Sunrise, sunt organizate evenimentele Sunwaves, Seven Fest și multe altele, locale. Însă de departe, Sunwaves este cel mai cunoscut festival românesc peste hotare și continuă să crească cu fiecare ediție. Vara aceasta împlinește 10 ediții! În primăvară, cu ocazia zilei de 1 mai – cînd se deschide sezonul estival românesc – plaja din Mamaia, de pe malul Mării Negre, a fost acoperit de corturi, oameni veseli veniți de pretutindeni din țară și de prin alte colțuri ale Europei, boxe puternice și muzică încontinuu, timp de 3 zile.

Noaptea mustea de energii calde și de sute de priviri pierdute în muzică. Într-unul din cele două corturi, atmosfera era menținută la nivel maxim de artiștii români, al căror sunet este mai underground, melodia provine mai mult din suflet, cu bun gust și inserții de formă bine alese. În cadrul unor interviuri, întrebat dacă este adevărat că românii au o energie specială și că dacă muzica se oprește, pot muri, Lee Burridge (un important DJ artist al muzicii electronice) a răspuns la fel de amuzant ca și întrebarea: ”Absolut! Să sperăm că nu se oprește muzica, altfel vor fi prea multe cadavre pe aici!”; iar Luca Saporito (de la Audiofly) are o pasiune pentru dansul țigănesc românesc: ”Mișcările mele speciale sunt în mare parte influențate de dansatorii țigani – de fiecare dată cînd performez, fac aceste mișcări care funcționează foarte bine!”.  ”Există o pasiune pentru muzică și aprecierea DJ-ilor locali care au început ușor și s-au extins dincolo de granițele României, deci în principiu, este fascinant, oameni cu foarte bogate gusturi în materie de muzică, iar John de la Kristal și Cătălin fac aceste lucruri uimitoare de două ori pe an și oamenii fac ceea ce vedem cu toții, adică zîmbesc!” – completează relaxat Lee Burridge.

Mă întrebam de ce o bună parte din oameni – aflați chiar la 30-40-50 de ani, se retrag în spatele mulțimii. Dansează liberi, într-un stil propriu, fără să țină cont de inhibiții. Au ochii larg închiși, zîmbind curat. Își plimbă mîinile în aer ca și cum ar mîngîia undele de muzică. Le vibrează inima odată cu bass-ul. Ar putea fi high, ar putea fi doar amețiți și dezinhibați. Dar de fapt, sunt de o normalitate de care, ca români, prea puțin suntem conștienți. Sunt europeni și nu judecă. Sunt deschiși și îți zîmbesc fără aluzii jignitoare. Vor să te simți și tu la fel de bine ca ei, să simțiți aceeași armonie sub magia sonoră care treptat, devine un limbaj de comunicare între tine și ei. Și dacă accepți acel ”ceva” care vă leagă, deja sunteți conectați prin energii. Personal, îmi vedeam de ale mele, dansam, dansam, mă bucuram că lumea este fericită în jur. Priveam în stînga, priveam în dreapta – siluete modeste, simple, venite de după granițele vecine. O fată mi-a zîmbit direct, fără motiv, la un moment dat. La început te cuprinde o senzație dubioasă, incomodă, dar cînd renunți la îndoieli și primești gestul așa cum e, răspunzi pozitiv. În acel spațiu, în acel cort de pe plajă, toți ne țineam de mînă, fără să ne ținem practic, de mînă. Am zîmbit înapoi.

 

O poveste de dragoste cu soundtrack electric

Silvie este o bucureșteancă de aproape 22 de ani și se bucură constant de evenimentele Sunrise. Acum, de 1 mai, a rezistat mult după răsăritul soarelui, la afterparty. Cînd am ajuns și eu acolo, pe zi, mi l-a prezentat entuziasmată pe Marc, pierduți în aceeași aglomerație ca la ora două noaptea – oamenii au rămas fără voci, nu au dormit, doar au dansat și cunoscut multă lume. Marc are 28 de ani și locuiește în Viena, Austria. A venit cu cîțiva prieteni să se bucure de muzică, e pasionat de domeniu, le mai are cu tobele și are un studio drăguț. Are și planuri în sensul acesta. Amîndoi au ajuns să vorbească de parcă se știau de ani de zile, au rîs, și-au deschis inimile fără teamă și s-au ținut în brațe, fără nevoie de cuvinte. Nu voi vorbi despre o poveste de dragoste cu fluturi în stomac și vise devenite realitate, ar suna a cliché. Dar este o poveste interesantă, despre faptul că muzica aduce mai aproape oameni de care avem nevoie și care pot ajunge aproape de suflet. Europenii au o mentalitate aparte care îi face să împartă – ca o calitate înnăscută – orice simt cu cei din jur, fără să bifeze criterii care categorisesc oamenii în funcție de etnie, sex sau moștenire culturală. Atunci am realizat că într-adevăr, muzica nu ține cont de prejudecăți și nici de naționalitate sau de rasă. Ea reunește sub același acoperiș, o familie de culturi și pasiuni.

Prima oară cînd am venit în România a fost la începutul lui mai. Duke, un bun prieten, mi-a spus că trebuie să vin cu el și alți prieteni pentru că petrecerea va fi incredibilă! El a mai fost acolo înainte (de 4-5 ori) așa că am spus da, hai să mergem! Am fost în jur de 20-25 de oameni veniți din Viena la Sunwaves, unii cu autobuzul din București, Otopeni, iar eu cu alți trei prieteni, cu o mașină închiriată. Nu știam prea multe despre festival, oameni, Mamaia sau altele! Dar toată lumea care a mai fost acolo mi-au spus același lucru, că petrecerea este wow, oamenii sunt chiar drăguți, muzica este foarte bună și și și… În prima noapte, ne-am întîlnit cu Cătălin, care deține marca Sunrise, și ne-a dat permise pentru backstage, lucru la care nu mă așteptam, a fost foarte frumos. Spiritul românesc este minunat! Nu zic, și noi avem petreceri extraordinare în Viena sau Austria dar aici simțeai altă stare de spirit din partea oamenilor. Fețe zîmbitoare pretutindeni, dacă se întîmpla să dai peste cineva, zîmbea și era OK. Multă energie…Și spre dimineață, am mers la bar, am realizat că nu mai am bani, dar fata de la bar mi-a dat totuși, o bere gratuit – ceea ce ar fi cam imposibil în Austria (rîde).”

După cîteva săptămîni, Marc a călătorit iar din Austria, în București. Cîteva zile de plimbat fără direcție în București, cîteva nopți românești petrecute în stilul specific, i-au plăcut mult. Dacă primele reacții ar fi să te întrebi de ce ar putea un vienez să fie plăcut surprins de priveliștea unei Capitale care încă nu ține pasul cu Europa, ai fi plăcut surprins să descoperi că străinii adoră haosul românesc, ruinele, oamenii pestriți, felul nostru de a trece peste probleme, ca într-o tragicomedie. La noi nu e o viață în roz, nu există grijă față de ordine și disciplină, față de monumente și opere de artă, așa cum se vede ”la alții”. Dar există contraste puternice. Diferențele culturale sunt majore, e absurd să nu recunoaștem. Dar unitatea vine din diversitate, de aceea aprofundarea unor culturi deloc asemănătoare cu cea cu care a crescut un european lărgește orizonturile proprii de gîndire. Marc s-a amuzat de unele cuvinte din germană asemănătoare cu cele din română, s-a bucurat de petrecerile tinerești din parcurile Capitalei, de băutura ieftină și de tiparele de oameni.

Într-un alt sfîrșit de săptămînă, Marc a revenit în România. A cunoscut primele scandaluri tipice românești cu vecinii de la bloc, plictisiți de rutină și marcați de comunism, a trăit experiența cu un taximetrist care a taxat mai mult drumul pînă la aeroport. În același timp, a cîntat pe străzile înverzite, a aflat puțină istorie a clădirilor impozante din București și a gustat nostalgia sărăciei de pe străzi.

”Ce-aș putea să spun despre oamenii pe care i-am cunoscut acolo? (rîde). Presupun că știi povestea, am cunoscut o fată frumoasă și m-am îndrăgostit! Toți prietenii ei sunt incredibil de drăguți cu mine și abia aștept să îi revăd în august, acum, la alt eveniment Sunwaves, adică la o petrecere fascinantă pe malul mării, cu muzică bună, conversații cu oameni străini și drăguți cu care putem face schimb de experiențe și cu care ne putem bucura de timp!”

The Mission – tradiție românească, recunoaștere internațională

The Mission este un festival al educației pozitive – un organizator de evenimente de muzică electronică premiat în fiecare an din cei 11 de activitate ca cel mai bun promoter. Este evenimentul care strînge anual zeci de mii de oameni pe plajele Mării Negre, iar anul acesta, se află la cea de-a patra ediție și rămîne cel mai important eveniment de acest gen din zonă care creează o atmosferă incredibilă, în luminile apusului și răsăritului soarelui. Imediat ce unii dintre cei mai recunoscuți artiști internaționali urcă pe scenă, mulțimea cîntă la unison, își ridică mîinile în aer și rămîn niște siluete care dansează. Fără bariere, fără gesturi obscure, doar voie bună și muzică la fel de bună. Interacțiune maximă, tacită, spectacol viu. Și da, au fost prezente multe persoane de vîrsta a doua, de prin multe țări precum Danemarca, Anglia, Suedia, Ungaria și Bulgaria, Grecia – care au inspirat petrecerii în aer liber un suflu proaspăt de calitate, amestecat cu un entuziasm comun tuturor aflați acolo. Muzica e o ”armă” culturală și artistică puternică.

Ca și la Sunwaves, la evenimentele marca The Mission vin foarte mulți europeni, pentru a se bucura de spiritul petrecăreț specific românesc și de muzica diversificată pe genurile preferate. La ediția de anul acesta de The Mission Dance Weekend, se anunță a veni în jur de 4000 de persoane!

Transylvania Calling – un festival al artelor, în paradisul transilvănean

Tot ceea ce se întîmplă în centrul României, între spectaculoșii Munți Carpați, este încărcat de tradiție, schimburi culturale cu țările vecine, bun-simț și deschidere spre noi granițe, prin toate formele de artă. De la muzică și ateliere de creație la delicii culinare, de la dans și discuții despre teatru, acest festival care durează șapte zile, la fiecare doi ani, atrage chiar și 2000 de oameni bucuroși să asculte muzica sufletelor lor. Așa cum o susține și pagina site-ului, ”Zona combină o multitudine de activități creative, dans, discuții despre teatru, muzică și ultimele modalități de vindecare de sine pentru a desăvîrși un loc al stării de bine și al dezvoltării personale”. Chemarea Transilvaniei se transmite către toată lumea. ”Am creat acest eveniment ca expresie a individualității colective și această invitație merge către toți cei chemați să fie ei înșiși – într-un spațiu excepțional de frumos – printre prieteni vechi și noi, unde să petreacă o săptămînă minunată a unei veri europene (http://www.transylvania-calling.com/festival/calling-you/)”. Acest festival se axează în special pe dăruire, împărtășire și acceptare, nu doar pe distracție și eliberare de energii și emoții specifice fiecărei personalități, sub influența muzicii. Transylvania Calling Festival este unul dintre primele festivaluri românești în aer liber de lifestyle alternativ, muzică și arte, care promovează conectarea oamenilor de pretutindeni, indiferent de comunități, de vîrstă – uniți de pasiunea pentru viață și bucuria de a învăța noi experiențe.

 

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s