Bucureștii, mon amour! Notre petit Paris!

Bucureștii, mon amour!

Mon amour, le Petit Paris!

Și dacă tot împlinește și Bucureștiivechișinoi doi ani de bucureștit, ne vom bucura de aventura urbană în care ne ducem, în mare parte cu chirie și cu bucurie.  Avem una bucată București cu aproximativ 2.000.000 bucăți de oameni pestriți care se perindă pe 285 km pătrați. Și bucata asta de București explorează cu nesaț miezurile artistice ale tinerelor suflete, întrece limitele imaginației visătorilor, îndulcește cultura socială cu arte improvizate pentru toate gusturile și pune la încercare răbdarea tuturor. Bucureștiul este boem, este enervant, este plăcut de diferit, este spațiul perfect de desfășurare a unei vieți demne de poveste.

Bucureștii pe skate, biciclete cu coșuleț și role. Încep  cu bravii tineri care dau statul la PC pe ieșirile în parcuri, unde își practică cu pasiune talentele. Pe skate, pe role, pe biciclete, bucureștenii schimbă sedentarismul cu frumusețea mișcării prin jungla urbană. Îi vezi jucîndu-se energic pe la Eroilor, prin Herăstrău, pe la Izvor și multe alte zone verzi. Pentru că mai există zone verzi în capitală!

Bucureștii vechi desenați în Bucureștii noi. Avem mulți, mulți artiști ai străzii. Dar mulți. De obicei, stau în umbră și fac totul de amorul artei, cu talent nemaivăzut, cu idei fascinante, cu abordări diferite, cu sentiment, din preaplinul inimii. Și explorează colțurile gri, vechi și ruinate ale clădirilor comuniste, ale metrourilor gălăgioase din Militari, ale pereților feriți de ochii polițiștilor și paznicilor. Pasiunile sunt vicii mistice care înfloresc odată cu dăruirea. Din fericire, merită lăudat orașul: avem expoziții periodice, avem ateliere de creație spontane, avem ONG-uri care exploatează armonios puterea de creație și de culoare a artiștilor străzii, ce-i drept, marginalizață de mediocritate. Arta nu costă, în fond, dacă privim cu detașare – fără stres, fără scepticismul cotidian – , vedem dincolo de barierele rațiunii.

Bucureștii teatrali. Dacă teatrul ni se părea plictisitor și scump, acum nu mai avem cum să ne scuzăm. Avem teatru independent, teatru absurd, teatru improvizat, teatru pentru toate soiurile de plăceri culturale. De exemplu, în această perioadă, avem Teatrul Undercloud. Și cînd nu avem teatru independent, urmărește rețelele de socializare și evenimentele, vei rămîne surprins de ușurința cu care te poți bucura de puțină cultură savuroasă și divertisment de calitate. Din ce în ce mai mult, arta ia o nouă față, mai plăcută, mai accesibilă, mai expresivă. Sunt cluburi care întrunesc din cînd în cînd, artiști pentru deliciul spectatorilor. Avem biblioteci imense și cafenele în care citești relaxat un ziar mirosind a cerneală proaspătă, avem locuri de distracție cu nemiluita, avem reduceri și magazine second hand.

Bucureștiul verde și nedescoperit. Nu uităm de importanța spațiului verde mai ales în mega-poluatul București. Ne chinuim, încet-încet, să mai schimbăm ceva – un proiect verde, mici acțiuni de ecologizare și informare a cetățenilor, campanii vesele și interactive prin care încercăm să avem grijă de mediul în care trăim, respirăm, locuim. Avem site-uri dedicate promovării frumosului atipic, marca București.

Degeaba se plîng oamenii de fum gros, de aglomerație și claxoane. Trebuie să privim dincolo de sticla groasă și murdară, dincolo de întuneric. Avem vizionări de filme impresionante la terase moderne, avem lansări de cărți într-o atmosferă caldă, avem oportunitățile de a descoperi cîte puțin din tot. Avem la dispoziție frînturi din fiecare categorie de frumos.

Ne place diversitatea, ne place anonimatul – în condițiile în care, spunea o prietenă, poți să treci neobservat dacă vrei, cînd vrei, privind mai atent viața în jur. Ne place ineditul sugestiv al oricărui colț de oraș aparent banal. Nimic nu e banal în București. Nici mersul cu autobuzul, nici statul în parc pe o bancă zugrăvită prost, nici plimbarea în spatele blocului. Aici, poți citi liniștit pe marginea parcului din Cișmigiu, poți bea o bere pe Lacul Morii din Crîngași, poți să colinzi străzile mai pitite de bulevardele aglomerate, unde dai de locașuri vechi pline de istorii uitate. Aici poți picta pereții, poți purta conversații cu străini plini de povești, poți hrăni porumbeii. Te poți juca, te poți bucura de muzică, de concerte, de muzicanții din centru. Te poți ascunde pe scările dărăpănate ale unor locuințe vechi. Aici, oamenii sunt mai deschiși, îți oferă lecții gratuite de dezbrăcare de sine. Bucureștii îți remodelează stările, mentalitatea. Te întristează clădirile cu istorie pierdută și uzată de rromi, te încîntă aglomerația umană și culorile privirilor, te copleștește diversitatea gusturilor și te ispitește neconvenționalul și extremul. Te amuză tendințele și te bucură absurdul. E București, orașul în care nu te plictisești să trăiești!

 

 

Anunțuri

Un gând despre “Bucureștii, mon amour! Notre petit Paris!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s