Comentariul-tip: replici ”de mahala” vs. pretenții culturale minime?

Este imperios necesar! Ca și fratele lui vitreg denumit ”formularul-tip”, comentariul-tip sare în ajutorul celor care se simt intimidați de bunul simț, educația și limba română, unelte necesare pentru participarea la forumuri, discuții pe marginea articolelor din online și diverse alte curiozități virtuale. Atîtea plîngeri și dezbateri greoaie și seci pe Internet, încît te gîndești că ar trebui să existe hinturi pentru necunoscători. Pentru că majoritatea comentatorilor online nu și-au învățat cei 7 pași ai unui ”acasă” virtual, se observă din ce în ce mai mult nevoia de îndrumări și cărțulii tehnice de genul ”how to”. De ce nu există un tutorial despre cum să oferi feedback pe marginea subiectelor online, fără să ajungi un mare agramat lipsit de coerență și fond? Ei, asta e jenant, cum ne replică și marele șef de trib Google.

ziarul Adevărul
ziarul Adevărul

Dar noi, ăștialalți, înțelegem. Înțelegem că rapsodia de gânduri și informații este alambicată, iar terciul cerebral trebuie tratat cu grijă. Ușor, fără să speriem urmele de neuroni și pînzele de ”păiangăni” ce flutură prin ochii pierduți ai userilor de site-uri/forum/platforme de comunicare. Așadar și prin urmare, comentariul-tip ușurează cu mult intenția utilizatorilor ahtiați după scandal, violență verbală și lipsă de fond, cum ziceam. Cîțiva pași trebuie luați, totuși, în seamă, înainte de a da submit/adăugați comentariu/send și pe orice formă de trimitere a unor aleatorii litere înșirate pe pagina virtuală apreciată/depreciată de respectivul utilizator.

  1. Un username logic – nu neapărat numele real, dar nici de  genul ”hingheru”, ”șobolanii roșii”, ”anonim”, ”m**e comuniștilor”, ”șmecheru de București”, ”principele pardaillan” sau numere etc. Asta nu va spune nimic OK despre tine și îți anulează comentariul. E useless și dă doar impresia că vorbești vorbe. Deci nu – alege-ți un username potrivit.
  2.  Titlul comentariului nu este o replică de dialog. El trebuie gîndit, trebuie să fie scurt și la subiect. Să ofere cuvinte-cheie spre folosul utilizatorului, să îi dea mură-n gură aproape, cînd este în pană de inspirațiune. Injecțiile aduse la adresa autorului, la adresa personajelor sau culmea, la adresa altor personaje lipsite din peisajul textului, nu sunt recomandate, dacă te crezi un utilizator get-beget care are ceva interesant de spus. Fă-o pe propria răspundere măcar.
  3. Al treilea pas trece deja la conținut – orice text online care permite comentarea pe marginea subiectului presupune chiar comentarea PE MARGINEA SUBIECTULUI. Deci nu rîuri de acuzații, jigniri, valuri de frustrări sau înșiruiri de idei total anapoda, pe lîngă tema din discuție.
  4. Comentariile nu trebuie să fie doar aprecieri sau deprecieri ale autorului sau ale textului. Vino și tu cu o completare, cu o părere.
  5. Dacă te crezi în stare să scrii un comentariu, încearcă să îl scrii CORECT. Cît de cît. Toți știu că nivelul de minimă cultură începe să coboare la standarde uimitoare, dar totuși. Hai să scriem românește. De aceea, comentariul-tip ar trebui să aibă o funcție de corectare automată, chit că s-ar bloca periodic, fiind suprasolicitat de crasele dezacorduri gramaticale și de ororile lingvistice nemaivăzute.
  6. O ideală abordare a ideilor dintr-un text pe care vrei să îl comentezi trebuie să curgă – să le iei în ordine și să explici simplu și frumos ceea ce dorești să spui. Comentariile tale pot fi de mare folos pentru întregirea textului, cît și pentru perspective noi pentru toți utilizatorii.
  7. Dacă nu ești de acord cu ideile spuse în text, nu le contesta total. Mai întîi, analizează punctele de vedere și apoi argumentează. Comentariul este un argument pînă la urmă, o completare bazată pe anumite credințe personale în acord cu anumite fapte.
Așa da/ așa nu
Așa da/ așa nu

Comentariul-tip nu cere cine-știe-ce cultură sau inteligență, ci păreri interesante sau simple, presărate cu empatie și bun-simț. Din păcate, utilizatorii comentează de dragul de a comenta – e mai ușor să vorbești în plus decît să faci ceva util. Ideile nu mai sunt fructificate, ci din contră, înăbușite. Orice text care susține optimismul sau speranța unei lumi mai bune, de exemplu, este foarte contestat de oameni. ”De unde atîta bine, domnule? Nu există! Toți sunt comuniști, hoți, jos sistemul, suntem săraci și proști!” Mai trist este că mulți autori ai acestor comentarii sunt agramați mîndri de prostie, pentru că deh, recunosc, prostia este universală. Comentatorul român este atipic – are preconcepții, crede că forumurile și dezbaterile sunt căsuțe de plîngeri de tot soiul; pornesc de la asumpții grosolane și ilogice. Astfel că forumul virtual se transformă într-un circ scîrbos în care contează care pe care e.  Cuvintele își pierd savoarea, sensurile chiar, iar schimbul de comentarii reprima schimbul de idei – propriul scop al accesului la replică!

Nu știu ce s-ar întîmpla dacă ar exista chiar un comentariu-tip de acest gen: probabil ar dispărea sutele de păreri inutile și replici obscene/ofensatoare/urîte la doar cîteva umile comentarii pertinente. Calitatea în detrimentul cantității – auch!

Dilema rămîne aceeași – comentarii denigratoare și violente față de limba română, colorate dezgustător de kitsch VERSUS cîteva savuroase replici interesante și simple care pot îmbogăți un text. Așa-zisa popularitate ”de mahala” versus o minimă pretenție socială?

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s