Pierderea de sine înseamnă regăsirea în sine

Cînd te simţi pierdut, lipsit de o gamă de alegeri sau chiar constrîns de reguli, cînd ajungi la un punct periodic de tras linii în viaţa ta, mereu ajungi la acelaşi gînd periculos şi probabil frustrant: ce-ar fi fost dacă aş fi ales altceva? Dacă aș fi spus da, dacă aș fi plecat? Ce-ar fi fost dacă m-aş fi abţinut, ce-ar fi fost dacă alegeam cu inima sau din contra, cu mintea? Dar fără să-ți dai seama, o sclipire de moment, ajungi la aceeași concluzie dulce-amăruie, cum că viitorul va suna altfel. De la sine, se ajunge la un alt punct de pe hartă, de parcurs. Niciodată nu te oprești din a-ți crea viața.

Viitorul e anticipat, dar nu asigurat. Mereu poți să îl modelezi, poți să îl simți sau intuiești, dar niciodată nu poți să îl înveți pe de rost, ca în clasa a patra. Cam el ar fi singurul care te regăsește cînd te simți pierdut și singur, în fața atîtor alegeri sau a lipsei lor. Un nu poate fi un da, un da poate deveni un nu…

Viața – acele distanțe parcurse de acele ceasului între 12 și 1, între 1 și 2 și între firavele 5 liniuțe dintre cifrele acelea cutremurătoare – se scrie, nu se rescrie. Se scrie și nu se șterge, ci doar își schimbă finalurile de capitol. Orice poveste este frumoasă și plină de  însemnătate, de sentimente și alegeri cosmice, restrînse în minuscule litere negre, cu aceeași cerneală care ne curge prin vene. Cînd vine sfîrșitul de capitol, cînd simți că iar e momentul să faci o pauză și să te lași în derivă, înseamnă că te-ai pierdut nițel. Dar totul e cu un scop. Nu e o pierdere de vreme, e o pierdere de sine. Nu. Nu! Nu e trist. Pentru că mereu tînjim după acea regăsire. Și ce ar fi regăsirea de sine, dacă nu ar fi pierderea de sine, mai întîi? Vorba aceea, dacă nu te-ai simți pierdut, nu ți-ai mai găsi drumul în viață. Ce expresie suprauzată, dar care își păstrează sensul indiferent de eră, regim politic sau crize economice… Și drumul ăsta în viață e ca firul narativ al cărții pe care o scrii trăind. Drumul e plin de răscruci, adică de toate tîmpeniile și crizele de identitate prin care treci. La stînga, la dreapta? Unde sfîrșești? Ah, la altă răscruce existențială care îți macină ideile, dorințele, planurile, mintea. Rar ajungi la o fundătură, pentru că mereu se ivește o portiță de scăpare, mereu apare un personaj nou care învie povestea. Mereu descoperi ceva care menține povestea pe un fir. Nu ceda! Scrie, scrie, plîngi și scrie-ți cartea! Rîzi și pune cratimele acolo unde trebuie, nu șterge nimic!

Pierderea de sine este imperios necesară, chit că te macină, că te provoacă, că te coboară și te urcă iar. Cînd te pierzi, te simți uitat, al nimănui, plin de alegeri care au mereu o parte tristă de asumat. Ce să alegi, ce să regreți? Sau să regreți că te-ai ales pe tine, să regreți că ai făcut un pas spre abis, să regreți că iubești ceea ce alții nu iubesc sau că ești iubit cînd nu e sincronizare? Să regreți că vrei mai mult sau că ai așteptat prea mult ca să regreți? Neah, mai bine fără regrete. Cum e mai bine și fără ștersături de capitole. Capitolele te definesc, încep și se termină pe același fir viu pe care te legeni. Pentru că ce e mai frumos decît să lași un final deschis de fiecare dată, mai palpitant, mai tragic, mai aprins, mai profund? Aperto! Învață să lași loc trăirii, pur și simplu. Fără final, doar cu loc de un nou capitol. Ce-ar fi fost? Nu contează, cît timp ai în față ce-ar mai fi. Viitorul e o enigmă, e magia pe care o respiri, acele distanțe parcurse de acele ceasului între 11 și 12, apoi iar între 12 și 1 și între firavele 5 liniuțe dintre cifrele acelea cutremurătoare… acolo e existența ta, profită.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s