http://blogs.uoregon.edu/thepropercareandfeedingofwriters/2012/10/26/you-should-date-an-illiterate-girl-by-charles-warnke-you-should-date-a-girl-who-reads-by-rosemarie-urquico/

Charles Warnke vs. Rosemarie Urquico sau „Ieşi cu o fată care citeşte/nu citeşte”

Primul text tradus de Florin Răvdan, „Îndrăgosteşte-te de o proastă” s-a cam căţărat pe zidurile utilizatorilor de Facebook de o săptămână încoace şi l-am primit şi eu. Citit.

Dar să vorbim mai bine despre textul original, scris de Charles Warnke, un foarte tânăr scriitor din San Francisco, „care încearcă din greu să trăiască o viaţă potrivită pentru un autobiograf şi care studiază şi flămânzeşte într-o cameră mică din Bay Area”. Spre deosebire de mulţi dintre noi care după citirea textului în română „Îndrăgosteşte-te de o proastă” s-au lăsat captivaţi şi sensibilizaţi de implicaţia emoţională şi de comparaţiile reuşite ale autorului, mulţi internauţi străini (din ce-am citit pe blogul autorului însuşi), după citirea textului  “You Should Date An Illiterate Girl”, au mers mai departe şi-au căutat sensuri, au căutat răspunsuri şi au realizat, de fapt, ce este textul: o poveste fictivă, care încearcă să spună multe într-un spaţiu prea îngust, despre un autor profund rănit şi viciat care „atacă” tipul de femeie care i-a greşit lui. DAR MAI ALES O PARABOLĂ modernă. Pentru că e ceea ce nu ştim, dar nu conştientizăm, pentru că e o alegorie care ar trebui să ne deschidă portiţele moralităţii înspre noi şi înspre alţii, de asemenea. Lungă povestea şi cu moralitatea… să spunem etică sau sinceritate faţă de suflet. Parabola aceasta ironizează, acceptând şi blamând în acelaşi timp , cu oarecare frustrare şi resemnare, un sistem de valori şi de idei care pătrunde în dorinţele, instinctele şi filosofiile cuiva.

Poate se vrea a fi un text reuşit despre diferenţele între o fată care citeşte şi una care nu citeşte, diferenţe pe care unii bărbaţi le cred, însă, ca de la cer la pământ de mari. Şi i-a reuşit să fie reuşit, cel puţin din perspectiva mea, căci am citit ca pe-o mărturisire sinceră, plină de nuanţe şi de cuvinte simple, atent aşezate în rânduri, de o bogată plasticitate. Şi, recunosc, m-am confundat pentru câteva minute cu naratorul, pentru că, nu-i aşa, toţi ne dorim frumosul.

„Contract a terminal illness. Die, but only after you observe that the girl who didn’t read never made your heart oscillate with any significant passion, that no one will write the story of your lives, and that she will die, too, with only a mild and tempered regret that nothing ever came of her capacity to love.” (http://blogs.uoregon.edu/thepropercareandfeedingofwriters/2012/10/26/you-should-date-an-illiterate-girl-by-charles-warnke-you-should-date-a-girl-who-reads-by-rosemarie-urquico/)

El o vede pe fata care nu citeşte. Trec prin toate clişeele posibile şi imposibile care formează, de fapt, acel pattern impus zi de zi sub nasul nostru, ori de câte ori întâlnim nişte cunoştinţe îndrăgostite, nişte perechi proaspăt născute sub lumina disco ball-ului sau privim pe stradă. Nu toate cazurile sunt astfel, însă abundă încât să iscăm o asemenea generalizare. Relaţia de dragoste se degradează constant. Se transformă într-un tipar sec, într-o listă pe care bifezi lucrurile de făcut per viaţă, pierzând din vedere metatextul, substratul, aluziile. Pierzi subtilităţile. Dar în acelaşi timp, acele cunoştinţe îndrăgostite, acele perechi proaspăt născute sub lumina disco ball-ului sau cele privite pe stradă par fericite. Tot timpul cu zâmbetul pe buze. Nu ştim ce fac acasă, ce-i drept… ar fi frumos să facă amor.

Mi-a plăcut, ce-i drept, mai mult textul lui Rosemarie, care a venit ca un soi de replică la fermecătorul text melancolic şi degajat al lui Charles Warnke. M-am mirat să aflu că “You Should Date A Girl Who Reads” a fost văzut ca un soi de atac literar la textul iniţial. Păcat, mie mi s-a părut că se completează foarte bine.

Fail her. Because a girl who reads knows that failure always leads up to the climax. Because girls who read understand that all things must come to end, but that you can always write a sequel. That you can begin again and again and still be the hero. That life is meant to have a villain or two.

…………

You will propose on a hot air balloon. Or during a rock concert. Or very casually next time she’s sick. Over Skype. (http://blogs.uoregon.edu/thepropercareandfeedingofwriters/2012/10/26/you-should-date-an-illiterate-girl-by-charles-warnke-you-should-date-a-girl-who-reads-by-rosemarie-urquico/)

Poate că replica asta literară este „o listă de chestii care să te facă să te simţi bine, create în noul stil al scriiturii de Internet pentru a căpăta validare şi pentru a face cititorul să-şi spună: „Hei, cunosc senzaţia asta! Mă identific cu asta! Nu sunt singurul în lupta împotriva singurătăţii şi lipsei de semnificaţie!””. Şi poate că textele trebuie să aibă un rol mai presus de a gâdila temerile cititorului. Dar suntem oameni, cu aceleaşi temeri, cu aceeaşi frică de singurătate şi cu aceeaşi dorinţă asiduă de-a găsi pe cineva precum fata aceea care citeşte. Sau mai bine care scrie.

Al doilea text, cel mai boem, ne dă confortul unei mâini tandre care ne mângâie pe cap, dar care nu ne ia şi migrena. Ne face să acceptăm condiţia şi să ne mândim cu ea. Ceea ce e, doamnelor şi domnilor, cam trist.

Pe de altă parte, primul text, cel scris de Charles, ne irită, ne face să ne foim pe fotoliu, ne face să nu dormim bine în noaptea care vine. Ne face să împingem limitele, să gândim dincolo de punct, să o luăm de la capăt mai cu capul pe umeri şi cu inima cusută bine. Ne face să ne simţim incomozi, dar ne trezeşte, ne provoacă. Şi asta e magia scriiturii!

Până atunci, să mai citim.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s