VIDEO Când bărbații se pun în locul femeilor. Cum ar arăta realitatea?

Într-o lume în care majoritatea femeilor și bărbaților cred că feminismul înseamnă pretenții isterice și superioritatea de gen, în care unele culturi găsesc patriarhatul suprem și violența, mai ales asupra femeilor, un act cât se poate de cotidian și justificabil pe baza unor scrieri alterate de mii de ani, în care femeia “și-o cere”, iar bărbatul e văzut drept un animal lipsit de rațiune și logică (da, discriminarea de  gen afectează și bărbații!), orice tentativă de-a crește awarenessul asupra acestor probleme groaznice cu care ne confruntăm în așa-zisa lume modernă par, în fața multora, frustrări și încercări sortite eșecului de-a schimba, ei bine, fix lumea.

E doar o perspectivă, o fațetă a realității în care trăim. Și eu m-am izbit – și nu voi povesti experiențe prea intime și dureroase aici – de stereotipurile de gen. Inclusiv de situația în care una dintre prietenele mele bune, schimbată de-a lungul anilor, mi-a tăiat-o violent că “lasă-mă cu feminismul ăsta stupid” după ce i-am zis  că o colegă mi-a povestit că, deși era inginer în construcții la fel ca alți colegi ai săi, era plătită mai prost și era și tratată urât de subalternii ei, pentru simplul fapt că era femeie.

FEMINÍSM s. n. Mișcare socială care susține egalitatea în drepturi a femeii cu bărbatul în toate sferele de activitate.

Și da, suntem înconjurați de inegalitate, vrând-nevrând. Bărbații sunt crescuți într-un mod crunt și în tonuri de albastru marin că nu au voie să plângă, că trebuie să fie bărbați, că trebuie să cucerească și să bifeze cât mai multe victorii. Femeile sunt crescute într-un mod la fel de crunt și în tonuri de roz bombon și  că trebuie să seducă, să fie supuse, să se scuze oricând doresc ceva, să fie vulnerabile, să se lase cucerite, să fie atente la cum se îmbracă și să-și inhibe sexualitate. Și mai ales, de mică, să viseze la scopul suprem: căsătoria.

Dar cine are ochi să vadă, cine are urechi să asculte,  cine are umanitate, să simtă cele de mai jos. Căci empatia este mama tuturor formelor de-a face lumea ta și a celorlați mai bună și mai autentică la adevărata ei frumusețe – cea idealistic vorbind armonioasă.

EMPATÍE s. f. 1. (Fil.) Formă de intuire a realității prin identificare afectivă. 2. Tendință a receptorului de a trăi afectiv, prin transpunere simpatetică, viața eroilor din opere literare, filme etc.

Și pentru că vorbim de empatie, cea mai grea și mai de preț putere omenească, să vedem unele dintre cele mai virale campanii în care bărbații iau locul femeilor. La majoritatea râzi cu lacrimi, cu o ignoranță inconștientă. Și eu am făcut-o. Dar ideea de ansamblu e, la final, cu mult mai serioasă.

Walk into her shoes

Încă este legal în UK ca femeile să poarte tocuri la locurile de muncă. Așa că cei de la Stylist Magazine au făcut un experiment… bărbații de la birou să poarte, pentru o zi, tocuri. Am râs cu lacrimi și apoi m-a izbit șocul stupizeniei de reguli. Ce-ai face, ca femeie, dacă ar trebui să fii obligată să porți pantofi cu toc? Eu le-aș înfige în dosul ăluia care s-a gândit la asta.

If men were women

Cei de la Buzzfeed inversează și ei rolurile, într-un video mai vechi deja pentru unii. Nu toate situațiile sunt realiste, dar vor să SCOATĂ ÎN EVIDENȚĂ miezul problemei, pentru că discreția în astfel de situații nu ajută.

Opressed majority

Totuși, unul dintre cele mai controversate rămâne cel realizat de Eleonore Pourriat (actriță și scriitoare). Cum ar fi dacă femeile ar conduce lumea? Femei topless, care-și fac nevoile în public, care hărțuiesc sexual angajații de sex masculin, toate completează o abordare a unei societăți matriarhale, pe care mulți nu și-o imaginează, dat fiind că e atât de naturală în cazul bărbaților și atât de șocantă în cazul femeilor.

The Flip Side

“Nestematele” vin, însă, e la regizorul Jay Diaz și prietenii săi, care au dat naștere unor virale teribil de amuzante pe tema sterotipurilor de gen, dar nu numai. Două dintre ele:

Și, în încheiere, un clip care mi-a făcut ziua mai frumoasă și care arată că în copii stă toată puterea de schimbare! Yay! Destul cu discriminarea jucăriilor! Mulțumirile merg la Hey Mărie, o super-comunitate de aproape-adulți care postează numai chestii mișto și smart!

Jucăriile nu au sex. Și nici culorile

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s